söndag 19 januari 2014

Vegetariska linjen

Den största förändringen som 2014 hittills bjudit på är att vi i princip slutat äta kött. Det är inte nitiskt, man får äta kött om man känner för det, men istället för att alltid ta "dagens" tar vi nu "dagens vegetariska" eller om det är fisk går det också bra. Jag är fullt medveten om att det är ett visst hyckleri att äta fisk, men jag försvarar mig med att man måste börja nånstans.Hösten 2011 var vi i Hanoi, på besök hos Max bror Tomas och hans familj. Med på resan var också Max föräldrar och när vi var där berättade Max pappa att han slutat äta kött, efter att ha läst Jonathan Safran Foers bok "Äta djur". (jag ska erkänna att jag inte "vågat" läsa den, eftersom jag varit helt övertygad om att jag skulle må dåligt av att äta djur efteråt, och jag gillar ju verkligen kött).
Hans beslut fick stor uppmärksamhet inom familjen, då han alltid älskat kött, goda korvar, entrecote och grillat. Vi undrade hur länge det skulle hålla, men det var ett seriöst beslut och han äter fortfarande inte kött.
När vi var hos Tomas och Lisa, som nu flyttat tillbaka till Stockholm, över trettonhelgen, bjöds det bara på köttfri mat (jag undviker att säga vegetarisk, eftersom de äter fisk och skaldjur). Även Tomas har nu läst boken, och har minskat sitt köttintag. Efter det har vi bara fortsatt. Vi har lagat vegetarisk lasagne, paj, soppor och jag tycker det fungerar mycket bra. Det är inte min första köttfria period i livet, nån gång i slutet på 90-talet slutade jag äta kött, men oj, vad det var mycket svårare då. Inte fanns det några vegetariska alternativ på restaurangerna, och internet var outvecklat och dignade inte av recept på smarriga vego-rätter. Inte heller affärerna hade nåt vidare utbud; jag minns mina två vegetariska kokböcker, den som hette Vegetariska kokboken. Den var från australien och översatt till en mängd olika språk. Detta gjorde att alla råvaror utgick från australien vilket gjorde allt mycket problematiskt. Hur ofta kunde man köpa pumpa i affären -99 liksom....
Men nu är det enklare och om ni undrar varför så tycker jag att tre stora anledningar blev för många för att jag skulle kunna ducka för dem:
(utan inbördes ordning)

- Hälsoskäl: nästan all forskning pekar på att det inte är bra att äta kött.
- Miljöskäl
- För djuren: Den köttindustri som kännetecknar dagens samhälle är bara fruktansvärd.

4 kommentarer:

 1. Här hittar du massa bra recept! Han är inriktad på veganskt, men jag brukar byta och köra vanligt smör t.ex. Dessutom kör han en del på tofu där jag kan tycka att quorn passar bättre - men på det hela taget en mycket bra inspirationssida:

  http://vegoriket.se/

  Särskilt de här är ASGODA: http://vegoriket.se/jag-hanger-val-pa-och-lagar-kalasgoda-carnitas/

  Brukar dock köra på quornbitar eller sojastrimlor istället för "istället för kyckling" eftersom att de slutade ta in det på Hemköp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det är verkligen annorlunda nu tycker jag, mot hur det var när vi började där på 90-talet. Vår lunchrestaurang är så sjukt bra på att göra vegetariskt! Jag siktar på att bli lika duktig som kocken där :) Idag var det sallad med rotfrukter, getost, kaprisfrukt och hummus. Sjuukt gott

   Radera
 2. Svar
  1. Jag tror det med, känns bra hittills :) Finns så mycket gott vegetariskt att äta! Hur tänker ni kring kött hos er? Vi måste höras snart!

   Radera