måndag 16 september 2013

Renoverad och pimpad lekstuga med Ikea barnkök

Det ser ut som att jag inte kommer fixa en ordentlig dyna till sittbänken i lekstugan denna säsongen. Och med den insikten har jag beslutat mig för att det är dags att visa hur det blev. Jag är supernöjd. Inte bara för att jag tycker att det blivit jättefint, utan mest för att alla nu trivs så bra i lekstugan. Barnen älskar att vara där och far- och morföräldrar hänger där mer än gärna och påpekar varje gång hur mysigt där är. Det är ju PRECIS så jag vill att det ska vara. För vad hjälper det om det är snyggt om ingen vill vara där? Om det bara är yta men inte användbart? Det är nog det viktigaste för mig med all inredning. Det måste vara smart, lekfullt och vackert. Och hela poängen är att man ska vilja vara i rummet. Trivas, stanna kvar och njuta.Välkomna in!

Jag kan stolt berätta att jag själv byggt sittbänken längst in. Det rekommenderas varmt. Man kan ligga och slappa på den när barnet lagar pannkakor åt en, man kan bädda ner sina dockor på den, sitta många i rad och ännu bättre blir den med en kudde som faktiskt passar... :) Här är det omgjorda Ikea- köket. Jag målade alla delar som inte var vita, innan jag satte ihop det. Kranen, handtagen, fötterna och stången med krokarna sprayade jag ett par ggr med guldfärg.  Jag tyckte vi behövde en ordentlig bänkskiva så att det fanns plats att laga mat, ställa bort saker osv. För att den skulle bli riktigt fin skrev jag ut bilder på marockanskt kakel som jag limmade på en mdf-skiva och sen klarlackade jag det hela MÅNGA gånger. Det blev riktigt bra faktiskt! 

Om ni inte har hittat lekmaten på Ikea tycker jag ni ska gå dit och skaffa lite. Det är SÅ mysigt att de är i tyg istället för plast! 
Den här har ni sett förut, men Ingela P Arenius bilder är fortfarande underbara!
Överdelen med micron fick inte plats mellan fönsterna så där fick vi (Max hjälpte till) trixa lite så det bara blev hylla på ena sidan av micron. Sidorna sågade vi i vinkel nedåt så att stången för att hänga sina redskap kunde vara med ändå, den fick bara kortas lite. 

Det finns mycket att fynda på loppis! Man kan nästan alltid hitta fina brickor (bra med såna med kant om man inte är så gammal och har svårt att balansera sakerna), billigt fint porslin, udda silverskedar och annat smått och gott. 

7 kommentarer:

 1. Sååå himla fint! En riktig drömlekstuga! Tänk att få leka där! Älskar att det ser ut som ett riktigt hem fast mini och vilket smart kakel! :) Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Nina! Kan inte säga annat än att jag verkligen gillar det här mini-konceptet :) Finns ju en anledning till att jag virkar små figurer och bakelser, syr dockkläder och fixar lekstuga :)

   Radera
 2. Superfint Emilie! Förstår att du är nöjd! //Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helena! Det är väldigt kul med en fin stuga, inte bara för att den är härlig att titta på, utan för att det gör det så kul att vara där och leka!

   Radera
 3. Hej! Jättefint!! Jag undrar vad för typ av färg du använde på köket? Behöver man använda något innan man målar om det? Vänligen,
  Sandy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sandy! Tack så mycket! Jag använde vattenbaserad lackfärg till köket och innan jag målade ruggade jag upp ytan lite med ett ganska grovt sandpapper så att färgen skulle fastna bättre. Nåt annat gjorde jag inte :) /Emilie

   Radera
 4. hai..................its kinda........................idk. cool. ur kitchen thingy is noice (noice is pronounced nice but with an oi)

  SvaraRadera